Обща информация:

Република Гърция е държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Граничи с България, Република Македония и Албания на север, Турция и Егейско море на изток, Средиземно море на запад и юг.

Над 200 острова в Йонийско, Средиземно и Егейско море са гръцки. По-големи острови са Крит, Евбея, Родос, Лесбос, Тасос.

Страната е почти изцяло заобиколена от синьо-зелената вода на Средиземно, Егейско и Йонийско море и паради това Гърция и нейните острови (някои от които датират от Бронзовата ера) са предпочитани от туристите за отдих и почивка.

Официално име - Гръцка република

Население – 11 100 000 души

Столица – Атина

Валута - евро

Език – гръцки, английски, френски

Религия – православни християни, други

Площ – 130 850 кв. км.

Ландшафт – Бреговата линия е камениста. Планини покриват около 75 % от страната. Те са предимно ниски и средно високи. Най-висока е планината Олимп с връх Митика - 2 917 м. Равнините са разположени в крайбрежните райони - Тесалийска, Солунска, Западнотракийска и др. По-важните реки включват Вардар, Струма, Места и Марица, а от езерата – Преспанско и Лагадинско.

Гърция е една от най-често избираните дестинации от Българските граждани. Хубави плажове и чисти хотели за една добра почивка в Гърция.

Полезно е да знаете:

Парична единица: Паричната единица в Гърция е еврото. В големите градове можете да ползвате кредитни и дебитни карти за разплащане, както и да теглите пари в брой от многобройните АТМ автомати. За разплащане в малките градчета и вътрешността на страната е добре да разполагате с пари в брой.

Телефони:
Предвид близостта на Гърция можете да ползвате мобилните си телефони за връзка с България. Телефонен код за Гърция 30.

Транспорт:
Най-популярния начин на придвижване за туристите е като си наемат мотопед. Наемът на такъв за ден е около 10 евро и ви е нужна шофьорска книжка, както и да оставите паспорта си като гаранция. Можете да наемете и автомобил, което също не е особено скъпо. За икономичен клас кола наемът за седмица е около 120 евро. Междуградските автобуси в Гърция са много добре работещи. Разбира се те не са основен начин на придвижване за туристи, поради което можете да срещнете трудности при комуникацията с местните жители.

Визов режим:
На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Здравни изисквания:
При възникване на проблеми със здравословното Ви състояние следва да имате предвид, че между правителствата на Р България и Р Гърция има подписано Споразумение за сътрудничество в областта на здравната помощ. Съгласно него, двете страни се задължават да оказват безплатна медицивска помощ на гражданите от другата страна, временно пребиваващи на тяхна територия, когато през този период е възникнало остро заболяване или злополука. Необходимата медицинска помощ се предоставя безплатно до момента, в който стане възможно завръщането на болния в страната, без опасност за живота или влошаване на състоянието му. В случай, че лицето желае да продължи лечението си, то следва да заплати оказваните му медицински услуги. Условието за предоставяне на такава безплатна медицинска помощ изискват съответното лице да е влязло и да пребивава законно в страната.

Митнически изисквания:
Гръцките митнически разпоредби не ограничават размера на внасяната валута, но е необходима същата да бъде декларирана. Следва да се проявява особено внимание при внасяне на лекарства. Някои от медикаментите, свободно продавани в българските аптеки и съдържащи минимални количества наркотични вещества са под особен контрол в Р Гърция и нерегламентираният им внос е забранен. В случай, че такива бъдат намерени, може да бъде отправено обвинение в контрабанда на наркотици, със всички неблагоприятни последствия. При влизане в Република Гърция не е препоръчително да се пренася багаж на други лица, чието съдържание не е известно. При посещение в страната с автомобил, пред гръцките митнически власти е необходимо да се представят документите му, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/ с валидност съответствуваща на срока на престоя в Република Гърция. Износът на автомобила следва да се направи в определеният срок. Превишаването му се санкционира с парични глоби, които не са малки. При загубване на задграничния паспорт, в който е вписано превозното средства е необходимо незабавно да се уведоми полицията, от която да се изиска протокол, с който впоследствие да може да се изнесе автомобила.

Посолство на България в Атина:
GREECE, 15452 ATHENS
Embassy of the Republic of Bulgaria
33-A, Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Tel.: 0030210/ 67 48 106; 67 48 107; 67 48 708, факс: 0030210/ 67 48 130

Генерално консулство на България в Солун:
GREECE, THESSLONIKI
Consulat General de la Republique de Bulgarie
Nikolau Manou №12 Str.
Tel.: 00302310/ 829 210; 829 211; 869 505; 869 510; 869 5210
Fax: 00302310/ 85 40 04
 ТОП
оферта
Нова година 2020 в
Сиде - Анталия Самолетна програма от София с 4 нощувки
от 28.12.2019
Промоционални цени, до изчерпване на местата, за резервации направени до 30.11.2019